Technological advancements and their Impact on the Practice of Law

Article edited by Nicholas Zelios

Over the past several years, technology has had a significant impact on the practice of law. Several technological innovations have come out recently that are changing the legal profession on significant basis.

Law firms, in order to remain competitive must provide new, innovative legal solutions tailored to the complex needs of their clients. Adaptation to new technologies is the key to enabling firms to meet those changing demands.

There is no doubt that the legal profession is facing a new challenge. Will lawyers be forced to embrace the new technology? Will they be forced to take over a role for which they are not prepared, or they don’t want to?

Below you may find the full article in Greek

Άρθρο του Νικόλα Ζέλιου

Η επιστήμη του Δικαίου ως εξέχουσα ανθρωπιστική επιστήμη στέκεται διστακτική μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις και τις καινοφανείς όσο και απρόβλεπτες εφαρμογές των νέων τεχνολογιών.

Παρά τη διστακτικότητα, η τεχνολογική εξέλιξη δημιούργησε νέους τομείς πρακτικής του Δικαίου, οι οποίοι συναντώνται στην κυβερνοασφάλεια, στην ιδιωτικότητα των δεδομένων, στα κρυπτονομίσματα, στην τεχνητή νοημοσύνη και σε τόσα άλλα.

Δημιούργησε ερωτήματα σε παραδοσιακούς τομείς του Δικαίου, όπως για παράδειγμα ποιο είναι το καθεστώς απασχόλησης των οδηγών της Uber και αν είναι όντως συμβόλαια τα έξυπνα συμβόλαια μέσω blockchain.

Οδήγησε σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των δικηγορικών γραφείων και εταιρειών, τα οποία για να παραμείνουν ανταγωνιστικά πρέπει να παρέχουν καινοτόμες νομικές λύσεις, προσαρμοσμένες στις πολύπλοκες τεχνικά ανάγκες των πελατών τους μέσω της πλήρους χρήσης της τελευταίας τεχνολογίας.

Σε εκπαιδευτικό επίπεδο υπήρξαν επίσης αλλαγές.

Στη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν διεξάγεται τα τελευταία χρόνια ο διαγωνισμός Iron Tech Lawyer, όπου φοιτητές ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αναπτύξουν τεχνολογικά εργαλεία (apps) τα οποία θα ενισχύσουν την παροχή νομικών υπηρεσιών.

Σε ακόμα πιο ειδικές περιπτώσεις, νομικές σχολές εκπαιδεύουν τους νέους φοιτητές σε γλώσσες προγραμματισμού, όπως η Python, για τον χειρισμό ασκήσεων κυβερνοεπίθεσης. Στόχος τους δεν είναι η μετατροπή των δικηγόρων σε τεχνολόγους, αλλά η παροχή γνώσεων που θα τους επιτρέψει να κατανοήσουν τις νέες τεχνολογίες – δεν χρειάζεται να γνωρίζουν πώς να γράψουν ένα API*, αλλά πρέπει να καταλάβουν γιατί ένα API είναι σημαντικό.

Το νομικό επάγγελμα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση, αντιμετωπίζοντας τη σύγκλιση των δυνάμεων από τις σημαντικές προόδους στις δυνατότητες της τεχνολογίας, τις οικονομικές πιέσεις που προκαλούν τα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα και την παγκοσμιοποίηση, υφιστάμενο με αυτόν τον τρόπο ριζικές αλλαγές στην πρακτική του.

Συνεπώς, οι δικηγόροι ακόμη αναρωτιούνται αν θα αναγκαστούν κι αυτοί να ενστερνιστούν τη νέα τεχνολογία και αν θα υποχρεωθούν να αναλάβουν ένα ρόλο για τον οποίο δεν προετοιμάστηκαν επαρκώς και κυρίως δεν επιθυμούσαν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως…

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Οι δικηγόροι που προσαρμόζονται και είναι διορατικοί – έχοντας μία λογική ευελιξίας – μπορούν να μετατρέψουν την τεχνολογική τους αβεβαιότητα σε ευκαιρία. Οι δικηγόροι που αντιδρούν στην τεχνολογική εξέλιξη, και διατηρούν μια συντηρητική νοοτροπία, δύσκολα θα αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις. Σε ένα παραδοσιακά risk-averse επάγγελμα, οι δικηγόροι που δεν προσαρμόζονται στις αλλαγές κάνουν μία επιλογή ρηξικέλευθη και με πιθανό κόστος.

Αλλά για όσους αγκαλιάζουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να είσαι δικηγόρος.

*API: συντομογραφία του Application Programming Interface – ένα ενδιάμεσο λογισμικό που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ δύο εφαρμογών

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο capital.gr