Submission of VAT Refund applications to the UK for 2020 expenditure

By Martha Papasotiriou

As of 1st January 2021 and following the expiration of the transition period, the United Kingdom is officially  no longer an EU member state but a third country.

According to the provisions of the Withdrawal Agreement, the electronic submission of VAT refund applications will be available. In particular for the expenses occurred during the period 01.01.2020 until the 31.12.2020, the electronic submission for the UK will be available until the 31st of March 2021 and not the 30th of September in accordance with the provisions of the Directive 2008/9/EC.

After this deadline will no longer be available the electronic submission of the VAT Refund application through the EU web portal, since UK will not have access. Even though, the other rules provided for in the VAT Directive and the VAT Returns Directive 2008/9/EC will continue to apply, up to 5 years after the end of the transitional period for such applications but also for those submitted before the end of the transitional period.

Below you may find the article in Greek

Υποβολή αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ δαπανών έτους 2020 από το Ηνωμένο Βασίλειο

Της Μάρθας Παπασωτηρίου

Από 1.1.2021 και μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου το Ηνωμένο Βασίλειο κατέστη και επίσημα «τρίτη χώρα».

Βάσει όσων προβλέπονται στη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης επιστροφής Φ.Π.Α. Επισημαίνεται ότι για δαπάνες που έχουν διενεργηθεί από 1.1.2020 έως και 31.12.2020 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, από και προς το ΗΒ, το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και όχι 30 Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει η Οδηγία 2008/9/ΕΚ.

Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας δεν θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης επιστροφής από και προς το ΗΒ μέσω της ευρωπαϊκής διαδικτυακής πύλης, καθότι θα διακοπεί η πρόσβαση του ΗΒ σε αυτήν. Ωστόσο, οι λοιποί κανόνες που προβλέπονται στην Οδηγία ΦΠΑ και την Οδηγία Επιστροφών 2008/9/ΕΚ θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται, έως 5 έτη μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για τις εν λόγω αιτήσεις αλλά και για όσες είχαν υποβληθεί και πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.