Law 4933/2022: Changes in Consumer Protection Law

By Olga Kalpakidi

Pursuant to new Law 4933/2022, a series of changes have been introduced to the legislative frame in force for the protection of consumers, aiming at the promotion of transparency within consumer agreements.

Below you may the article in Greek

 

Νόμος 4933/2022: Νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της νομοθετικού πλαισίου περί προστασίας του καταναλωτή και των κανόνων ρύθμισης της αγοράς

Της Όλγας Καλπακίδη 

 

Στις 20 Μαΐου 2022 δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4933/2022, ο οποίος ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2019/2161 και με τον οποίο τροποποιούνται διατάξεις του Ν. 2251/1994 περί Προστασίας του Καταναλωτή και του Ν. 4177/2013 περί Κανόνων Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών.

Οι κυριότερες αλλαγές που επιφέρει ο νέος Νόμος είναι οι ακόλουθες:

  • Στην έννοια του «προϊόντος» πλέον προστίθενται και οι ψηφιακές υπηρεσίες και το ψηφιακό περιεχόμενο, ενώ εισάγεται και η έννοια της επιγραμμικής αγοράς (online marketplace), καθώς και της κατάταξης (ranking) των προϊόντων, ήτοι της προβολής αυτών σε έναν ιστότοπο ή εφαρμογή που επιτρέπει την κατάρτιση συμβάσεων μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών (B2C) ή μεταξύ καταναλωτών (C2C).
  • Καίριας σημασίας προσθήκη αποτελεί η πρόβλεψη ότι για τα προϊόντα που προσφέρονται στα ανωτέρω marketplaces, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται κατά πόσον ο τρίτος που προσφέρει τα προϊόντα είναι προμηθευτής ή όχι.
  • Ορίζεται ότι επί εκπτώσεων και προσφορών, ο έμπορος υποχρεούται να υποδεικνύει ως προγενέστερη τιμή του προϊόντος τη χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε για αυτό κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να είναι συντομότερο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ενώ επί διαδοχικών μειώσεων τιμής, θα πρέπει να εμφανίζεται ως προγενέστερη η χαμηλότερη τιμή που εφαρμοζόταν πριν από όλες τις αλλεπάλληλες μειώσεις.
  • Αυστηροποιούνται οι ειδικές κυρώσεις για τους εμπόρους που παραβιάζουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων, προσφορών και περί νόμιμης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, με διπλασιασμό των σχετικών ελάχιστων προβλεπόμενων προστίμων.
  • Ως προς το δικαίωμα αναιτιώδους υπαναχώρησης, η περίοδος υπαναχώρησης παρατείνεται από 14 ημερολογιακές ημέρες σε 30 ημέρες για συμβάσεις που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο μη προγραμματισμένων επισκέψεων από τον προμηθευτή στην οικία καταναλωτή ή προωθητικών εκδρομών.
  • Στις παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές προστίθεται, μεταξύ άλλων, και η προβολή αξιολογήσεων ενός προϊόντος από καταναλωτές που το έχουν αγοράσει/χρησιμοποιήσει, δίχως όμως να έχουν ληφθεί εύλογα και αναλογικά μέτρα προς διασταύρωση της αλήθειας των ανωτέρω.
  • Προς το σκοπό προστασίας της ψυχικής υγείας των ανηλίκων, χορηγείται εξουσιοδότηση προς τα αρμόδια όργανα για την έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας για επιχειρήσεις που διαθέτουν τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών και λοιπών ψηφιακών εφαρμογών στους καταναλωτές σε χώρους όπου έχουν πρόσβαση και ανήλικοι.

Ο νέος Νόμος επιχειρεί να συμπληρώσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί προστασίας του καταναλωτή, αναγνωρίζοντας σαφώς πλέον τις διαστάσεις της ψηφιακής αγοράς. Εγείρει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον το εάν θα ανταποκριθεί στην πρόκληση της σύγχρονης αγοράς περί επίτευξης μεγαλύτερης διαφάνειας στις καταναλωτικές συμβάσεις, ιδίως ενόψει της συχνής δυσχέρειας ταυτοποίησης του αντισυμβαλλόμενου του καταναλωτή ως προμηθευτή ή μη (B2C/C2C) και δεδομένων των πολυάριθμων τεχνολογικών εργαλείων που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.