Law 4712/2020 – Provisions for Research and Innovation

By Panagiota Papageorgiou

On 29.07.2020 Greece adopted law 4712/2020. With provisions concerning research and innovation, the State seeks to build an environment for the development of private entrepreneurship and ingenuity. 

Through the increase of tax incentives for investments in Research and Development and the acceleration of the process of providing these incentives, the research activity of businesses is expected to rise. 

Moreover, for the first time, a National Register of start-ups is established through the electronic platform Elevate Greece while incentives for angel investors-business angels are created through the reduction of taxable income, equal to 50% of the amount invested.  

Below you may find the full article in Greek

 

Κίνητρα για την Έρευνα και την Καινοτομία (Ν. 4712/2020)

Της Παναγιώτας Παπαγεωργίου

Στις 29.07.2020 η Ελλάδα ψήφισε τον νόμο 4712/2020 (ΦΕΚ Α’ 146/29.07.2020). Στο κεφάλαιο Γ αυτού, με διατάξεις που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία, η Πολιτεία ήρθε να καλύψει την ανάγκη οικοδόμησης ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και ευρηματικότητας.

Παρά την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών η Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί σε συνολικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη. Με το άρθρο 46 του ν. 4712/2020 μέσω της αύξησης των φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη αφενός, και της επιτάχυνσης της διαδικασίας παροχής των κινήτρων αυτών αφετέρου, αναμένεται να βελτιωθεί η επίδοση της Ελλάδας στους σχετικούς δείκτες, να δοθεί ώθηση στην ερευνητική δραστηριότητα των επιχειρήσεων αλλά και να περιοριστεί το φαινόμενο του brain drain με την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.Πιο συγκεκριμένα:

  • Αυξήθηκε το ποσοστό φορολογικής έκπτωσης δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη από +30% σε +100%.
  • Προβλέπονται κίνητρα μέσω της μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος, ισόποσης με ποσοστό επί του ποσού που επενδύεται. Ειδικότερα, εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου που εισφέρει κεφάλαιο (angel investor) σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων ποσό ίσο με το 50% του ποσού της εισφοράς αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος, κατά το φορολογικό έτος στο οποίο πραγματοποιήθηκε. Οι εισφορές κεφαλαίων διενεργούνται σε τρεις (3)  κατά μέγιστο αριθμό επιχειρήσεις και μέχρι ποσού 100.000 ανά επιχείρηση.
  • Εισάχθηκε  νέα εναλλακτική διαδικασία έγκρισης αιτημάτων. Οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να επιταχύνουν την εξέταση των αιτημάτων τους υποβάλλοντας βεβαιώσεις  από ορκωτούς λογιστές με τις οποίες πιστοποιείται η ορθότητα των λογιστικών εγγραφών. Η Γ.Γ.Ε.Τ. θα διενεργεί έλεγχο μόνο στο φυσικό αντικείμενο των ερευνητικών σχεδίων, ήτοι στον χαρακτηρισμό των δαπανών ως Έρευνας και Ανάπτυξης εντός αποκλειστικής προθεσμίας 6 μηνών.
  • Προβλέπεται η Σύσταση Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας μας. Πλέον με την τήρηση του Μητρώου (στην  αγγλική γλώσσα) προωθείται η εξωστρέφεια, η διεθνής προβολή και η Ελληνική καινοτομία τοποθετείται ανταγωνιστικά στο χάρτη.
  • Το Μητρώο αν και παρουσιάστηκε στα μέσα του Οκτωβρίου μετράει ήδη 300 αιτήσεις ένταξης σε αυτό, ενώ συνολικά 727 επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αίτησή τους. Η διαδικασία αξιολόγησης έχει ολοκληρωθεί για 70 αιτήσεις ενώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μητρώο εμφανίζονταν 50 startup εταιρείες. Η τόσο γρήγορη εκδήλωση ενδιαφέροντος από σημαντική μερίδα επιχειρήσεων μαρτυρά ότι το εγχείρημα αυτό ήρθε να καλύψει μια πραγματική ανάγκη των νεοφυών επιχειρήσεων που μέχρι πρότινος πάλευαν να επιβιώσουν μόνες τους.