Companies’ Transformations: The new status for shareholders and businesses

Article edited by Tatiana Niassou

Under L. 4601/2019 (Government Gazette A’ 44/09.03.2019) on companies’ transformations, Greek enterprises finally get the chance to participate in large business forms with growth prospects, since all barriers imposed under the previous legislative framework are now belong to the past. Now every business, regardless of its type and size (SA, Ltd etc) can be involved in a corporate restructuring with any other company, also regardless of its type and size, which undoubtedly enhances growth in the Greek business sector.

Below you may find the full article in Greek

Άρθρο της Τατιάνας Νιάσσου

Ιδιαίτερα προοδευτικό και συμβατό με τις επιταγές της ενωσιακής νομοθεσίας είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, η υλοποίηση του οποίου αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής αγοράς.

Με το ν. 4601/2019 για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς που ισχύει από 15.4.2019, οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν πλέον τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα με αναπτυξιακές προοπτικές, ενώ πολλοί εκ των περιορισμών που επιβάλλονταν υπό το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς καταργούνται και δίνουν τη θέση τους σε ένα σύγχρονο και ευέλικτο νομοθέτημα που αδιαμφισβήτητα θα ευνοήσει την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Ποιους μετασχηματισμούς αφορά ο νέος νόμος

Οι μετασχηματισμοί που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου είναι η συγχώνευση, οι διάφορες μορφές διάσπασης (συμπεριλαμβανομένης της απόσχισης κλάδου) και η μετατροπή ενός τύπου εταιρείας σε έναν άλλο τύπο (πχ. από ΑΕ σε ΕΠΕ).

Η καινοτομία δε που εισάγεται για πρώτη φορά με το ν. 4601/2019, είναι ότι όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως τύπου και μεγέθους, μπορούν να εμπλακούν σε μια διαδικασία εταιρικού μετασχηματισμού με οποιαδήποτε εταιρεία, επίσης ανεξαρτήτως τύπου και μεγέθους.

Ενώ δηλαδή μέχρι τώρα προβλεπόταν η δυνατότητα εταιρικών μετασχηματισμών μόνο μεταξύ εταιρειών του ίδιου τύπου (πχ. ΑΕ συγχωνεύει ΑΕ), γεγονός που περιόριζε τις επιχειρηματικές επιλογές, πλέον αυτό καταργείται και επικρατεί η λογική ότι “όλοι μπορούν να συγχωνευθούν σε όλους, να διασπαστούν σε όλους, να επωφεληθούν από όλους, να μετατραπούν σε όλους[1]”.

Διατηρούνται τα φορολογικά πλεονεκτήματα

Αναφορικά δε με τους φορολογικούς νόμους (ν. 2166/1993, ν.δ. 1297/1972 και ν. 4172/2013) που ανέκαθεν ρύθμιζαν ουσιωδώς ζητήματα εταιρικών μετασχηματισμών, αυτοί εξακολουθούν να διατηρούνται σε ισχύ ως προς τα φορολογικά πλεονεκτήματα που παρέχουν, συνεπικουρώντας πλέον σε πιο περιορισμένο βαθμό τις ουσιαστικού εταιρικού δικαίου διατάξεις του ν. 4601/2019.

Αυξημένη προστασία μετόχων – Απλοποίηση διαδικασίας

Πέραν της απελευθέρωσης των εταιρικών μετασχηματισμών, άλλες καινοτομίες του νέου νόμου συνιστούν τα αυξημένα επίπεδα προστασίας των μετόχων/εταίρων και των πιστωτών από τις επενέργειες των εταιρικών αναδιαρθρώσεων, τα οποία επιτυγχάνονται ενδεικτικά με τη δημοσιότητα των σχετικών εγγράφων στις εταιρικές ιστοσελίδες, καθώς και η απλοποίηση της τυπικής διαδικασίας για όλα τα είδη μετασχηματισμών, όπως πχ. η απαλλαγή από την υποχρεωτική ως τώρα σύνταξη έκθεσης αποτίμησης, με τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων/εταίρων των μετασχηματιζόμενων εταιρειών.

[1] Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του ν. 4601/2019

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο capital.gr