Post – dated checks: New legislative act

Article: Edited by Panagiotis Datsikas

The regulation of post-dated checks remains a major issue, with both civil and criminal legal consequences for the debtor. The new legislative act, published on 31/03/2020 (Government Gazette No 75Α/30.03.2020) applies to businesses affected by the COVID-19 epidemic and regulates, among others, a 75-days long suspension of critical deadlines for securities, issued until 31/05/2020 society.

You may find the full article below (Greek Content):

Από τον Παναγιώτη Δάτσικα

Νομοθετική πρωτοβουλία για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Μείζον για την Κυβέρνηση θέμα είναι η ρύθμιση του ζητήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών, των οποίων η πληρωμή είναι σφόδρα αβέβαιη, οδηγεί δε τόσο σε αστικές ευθύνες εκείνων που αναφέρονται στο σώμα αυτών όσο και σε ποινικές ευθύνες εκείνων που τις εξέδωσαν αρχικά (φυλάκιση 3 μήνες μέχρι 5 έτη και χρηματική ποινή), καθώς και σε άλλες, εξίσου σημαντικές συνέπειες, όπως ο «στιγματισμός» των οφειλετών με την εγγραφή τους στα αρχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, η δυσχέρανση της πιστοληπτικής ικανότητάς τους και άλλες.

H Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύθηκε στις 31/03/2020 στο ΦΕΚ 75Α/30.03.2020, προβλέπει τα εξής:

  • Μέχρι και τις 31/05/2020 την αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου.
  • Το μέτρο αφορά τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, καθώς και όσες επιχειρήσεις πρόκειται να συμπεριληφθούν στις ανωτέρω κατηγορίες κατά τον μήνα Απρίλιο του έτους 2020.
  • Το μέτρο ισχύει για όλα τα αξιόγραφα που θα προσκομιστούν ηλεκτρονικά από όποιον έλκει δικαίωμα ή έχει υποχρέωση, όπως από τους εκδότες ή αποδέκτες ή κομιστές τους, στις τράπεζες εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της ΠΝΠ (ή σε περίπτωση επιχειρήσεων των οποίων οι ΚΑΔ πρόκειται να συμπεριληφθούν στις ανωτέρω κατηγορίες κατά τον μήνα Απρίλιο του έτους 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις), μέσω ειδικής σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω του συστήματος πληρωμών της εταιρείας ΔΙΑΣ ΑΕ ή και της εταιρείας ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ.
  • Δικαιούχοι αξιογράφων (κομιστές) που δεν περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές από 01/04/2020 και μετά αν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους το 2019.
  • Επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του κύκλου των συναλλαγών τους στη διάρκεια της κρίσης από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19 εξαιρούνται του μέτρου.
  • Σε κάθε περίπτωση, η ΠΝΠ δεν εμποδίζει τον υπόχρεο και τον δικαιούχο να συμφωνήσουν μεταξύ τους την απευθείας πληρωμή του αξιογράφου από τον υπόχρεο στον δικαιούχο στην αρχικά αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το από 27/03/2020 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να προβλεφθεί δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κινήσεως στους εκδότες ή/και τους κομιστές μεταχρονολογημένων επιταγών στο πλαίσιο τραπεζικών προϊόντων με εγγυοδοσία από πόρους του ΕΣΠΑ ή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, για τη διευκόλυνση της άμεσης αποπληρωμής τους.