Law 4915/2022: Amendments in the relation of property owners and municipal services

By Georgia Gkliaou

The new Law 4915/2022, includes various moderations that aim to the amelioration of relations and the facilitation of mandatory transactions between owners of estate and the according municipal services in Greece.

Read the full article below (Greek Content)

 

Νόμος 4915/2022: Τροποποιήσεις στις σχέσεις ιδιοκτητών ακινήτων με τους Ο.Τ.Α

Της Γεωργίας Γκλιάου 

Όπως είναι γνωστό, κάθε ακίνητο, φέρει συγκεκριμένα αναγνωριστικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων η χρήση και η επιφάνειά του, με βάση τα οποία έχει καταχωρηθεί στο σύστημα του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον οποίο ανήκει. Με βάση αυτά τα στοιχεία,  το ακίνητο επιβαρύνεται με τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη.
Στην πορεία των ετών, έχει διαπιστωθεί πολλάκις η διαφοροποίηση μεταξύ των πραγματικών και των δηλωθέντων στοιχείων. Για τον λόγο αυτό, οι πολίτες κλήθηκαν να διορθώσουν αυτές τις αναντιστοιχίες, διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας  (https://tetragonika.govapp.gr/) . Εκεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, μπορεί να καταχωρεί τα πραγματικά στοιχεία του ακινήτου, ώστε να διορθώσει την δηλωθείσα χρήση  και τα δηλωθέντα τετραγωνικά του ακινήτου του.

Η σχετική προθεσμία υποβολής δηλώσεων, ήταν η 21-12-2021. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, παρατείνεται η προθεσμία των σχετικών δηλώσεων έως την 30η-6-2022. Ορίζονται μάλιστα, αναλυτικά, και οι τρόποι εξόφλησης οφειλών, που δύνανται να προκύψουν μετά την υποβολή της δήλωσης.

Παράλληλα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να επιλυθεί με ταχύτερο και ευκολότερο τρόπο, ένα από τα θέματα που δημιουργούν προβληματισμό και καθυστέρηση στην κατάρτιση νέων συμβολαιογραφικών πράξεων. Η βεβαίωση περί μη οφειλής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), ένα από τα προαπαιτούμενα έγγραφα για την αγορά ακινήτου, πλέον μπορεί να ληφθεί κατά τρόπο που απλουστεύει σημαντικά την διαδικασία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η έκδοση της βεβαίωσης εντός τριών ημερών από την σχετική αίτηση. Σε περίπτωση αδυναμίας έκδοσης λόγω οφειλών, προβλέπεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας, κατόπιν της κατάθεσης ποσού εγγύησης αλλά ακόμη και η δυνατότητα, αναστολής της υποχρέωσης υποβολής της ανωτέρω βεβαίωσης. Οι διαδικασίες αυτές, ως προβλέπονται, δύνανται να επιφέρουν σημαντική διευκόλυνση και επιτάχυνση, προς εξυπηρέτηση του ενδιαφερόμενου πολίτη.

Διαβάστε το νέο νόμο εδώ