Law 4864/2021 on the Establishment and Operation of “Spin-off”

By Evgenia Apostolopoulou

The new Law 4864/2021 on the establishment and operation of “spin-off” companies aims to unify and improve the fragmented institutional framework that has been regulating companies with related activities until now. The “spin-off” companies are capital companies established by academic or research staff of Research Centres and Higher Education Institutions for the purpose of commercial exploitation of the research results and knowledge produced in the context of their activities.

These companies are commercially active, participating in public tenders as companies on a par with private contractors, while at the same time linking research and academic output to production.

The new law introduces multiple incentives for the establishment and operation of “spin-off” companies as an alternative form of start-up companies in Greece, with the main aim of simplifying procedures, removing ambiguities identified in the existing legislative framework and modernising strategic investments.”

 

ΝΟΜΟΣ 4864/2021 ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΟΒΛΑΣΤΩΝ (spinoff)

Μια νέα μορφή Start up

Της Ευγενίας Αποστολοπούλου

Ο νέος Νόμος 4864/2021 που αφορά την ίδρυση και τη λειτουργία εταιρειών – τεχνοβλαστών (spin- off), έχει ως στόχο την ενοποίηση και βελτίωση του κατακερματισμένου μέχρι σήμερα θεσμικού πλαισίου που ρύθμιζε εταιρείες με συναφή δραστηριότητα. Οι εταιρείες-τεχνοβλαστοί αποτελούν κεφαλαιουχικές εταιρείες που ιδρύονται από ακαδημαϊκό ή ερευνητικό προσωπικό των Ερευνητικών Κέντρων και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της γνώσης που παράγουν στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους.

Στις εταιρείες-τεχνοβλαστούς μπορούν να συμμετέχουν, πέραν των ερευνητών και των ερευνητικών κέντρων, τρίτοι επενδυτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Οι εταιρείες τεχνοβλαστοί ασκούν εμπορική δραστηριότητα και συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς ως εταιρείες πλήρως εξομοιούμενες με τους ιδιώτες αναδόχους συνδέοντας ταυτόχρονα την έρευνα και τα αποτελέσματα σε ακαδημαϊκό επίπεδο με την παραγωγή.

Για την ίδρυση μιας εταιρείας-τεχνοβλαστού απαιτείται η απόφαση του  πρυτανικού συμβουλίου (στην περίπτωση των Α.Ε.Ι.) ή το διοικητικού  συμβουλίου, στην περίπτωση ερευνητικού κέντρου, κατόπιν σχετικού αιτήματος από μέρους των ενδιαφερόμενων ιδρυτών.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί ο σαφής προσδιορισμός των προς αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και η υποβολή έκθεσης βιωσιμότητας του επιχειρησιακού σχεδιασμού της υπό σύσταση εταιρείας. Με το νέο δε νόμο παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρείες–τεχνοβλαστούς να έχουν την έδρα τους και σε άλλο κράτος.

Μία ακόμη σημαντική πρόβλεψη που εισήχθη αποτελεί η υποχρέωση κατάρτισης Σύμβασης τεχνοβλαστού μεταξύ του ερευνητικού οργανισμού, του οποίου τα ερευνητικά αποτελέσματα αξιοποιούνται, και της εταιρείας-τεχνοβλαστού, πρόβλεψη η οποία δεν υφίστατο πριν τη ψήφιση του νέου νόμου.

Στην εν λόγω Σύμβαση τίθενται και συμφωνούνται οι όροι, το εύρος της εκμετάλλευσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας αυτών, η διάρκεια της εκμετάλλευσης, οι όροι και ο τρόπος πληρωμής του ερευνητικού οργανισμού. Το περιεχόμενο της Σύμβασης είναι αρκετά ευρύ, καθώς ενσωματώνονται σε αυτή όλες οι επιμέρους συμφωνίες μεταξύ της εταιρείας και των συμβαλλόμενων ερευνητικών οργανισμών.

Καταλήγοντας, ο νέος νόμος εισάγει πολλαπλά κίνητρα για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών–τεχνοβλαστών, ως μία εναλλακτική μορφή start-up εταιρειών στην Ελλάδα, καθώς το νεοεισερχόμενο θεσμικό πλαίσιο ενοποιεί και τροποποιεί ισχύουσες διατάξεις, με κύριο σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών, την άρση ασαφειών που έχουν εντοπιστεί στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και τον εκσυγχρονισμό των στρατηγικών επενδύσεων.