Article: What does justice have to do with economic growth?

Article edited by Theodore Pistiolis

Article of Theodore Pistiolis – Managing Partner of Andersen Legal in Greece with regards to economic growth and justice.

India has created a new legislative framework, which aims to make the country an international and national center of arbitration for resolving trade disputes. Many countries in the past done the same, having realized the multiple benefits of developing such an activity.

Below you may find the full article in Greek.

Του Θοδωρή Πιστιόλη

Την προηγούμενη Τετάρτη η Ινδία δημιούργησε νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο έχει ως στόχο να αποτελέσει η χώρα κέντρο διεθνούς αλλά και εθνικής διαιτησίας για την επίλυση εμπορικών διαφορών. Το ίδιο έπραξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  και η Ελβετία (Hague Hearing Center) το 2018. To ίδιο έχουν πράξει πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σιγκαπούρη, η Γαλλία για να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις χώρες που αποφάσισαν να επενδύσουν στην “ιδιωτική δικαιοσύνη”.

Η επένδυση σε αυτόν τον τομέα έχει έρθει ως φυσικό επακόλουθο της παγκοσμιοποίησης, της φιλελευθεροποίησης των εμπορικών συναλλαγών και της αδυναμίας περιορισμού των εμπορικών συναλλαγών σε μια μόνο χώρα, υπό ένα μόνο δίκαιο και μια δικαιοδοσία.

Ταυτόχρονα όλο και περισσότερες κυβερνήσεις έχουν αντιληφθεί τα πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη μια τέτοιας δραστηριότητας. Αυτονόητο όφελος η άμεση επίλυση των εμπορικών διαφορών και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις εμπορικές συναλλαγές.

Τα ανωτέρω οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποκατάσταση της δημιουργίας εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι σε μια χώρα. Στην περίπτωσή μας  η εικόνα που έχουν όσοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας σήμερα, είναι ότι το δικαστικό μας σύστημα έχει τεράστιο έλλειμμα σε υλικοτεχνική υποδομή,  ειδικούς συμβούλους και εξειδικευμένη νομική γνώση σε ειδικότερους τομείς της οικονομίας. Επίσης αναμένουν  μακροχρόνιες διαδικασίες (παρά την ομολογούμενη βελτίωση των χρόνων εκδίκασης σύμφωνα με τον νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας).

Να τονίσουμε δε, ότι τα οφέλη για τους επιχειρηματίες από άλλες χώρες δεν σταματούν στην αναζήτηση του αυτονόητου δηλαδή της εμπιστοσύνης με την ευρύτερη έννοια  αλλά και στο γεγονός ότι θα μπορούν να επιλέγουν τη γλώσσα διεξαγωγής της διαδικασίας, τον τόπο και χρόνο διεξαγωγής της και φυσικά την τήρηση της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας, η οποία δεν θα είναι ανοικτή σε τρίτους.

Σε μια μεγαλύτερη οπτική μια  τέτοια υπηρεσία θα δημιουργήσει επιπλέον ζήτηση σε πλήθος κλάδων της οικονομίας όπως ενδεικτικά δικηγορικές υπηρεσίες, υπηρεσίες εξειδικευμένων συμβούλων και πραγματογνωμόνων, χώροι γραφείων ή συναντήσεων, κατασκευές, εστιατόρια, ξενοδοχεία, μεταφραστικές υπηρεσίες, μεταφορές, βοηθητικές υπηρεσίες. Επίσης νέες υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για διαιτητές καθώς και για εκπαίδευση και πιστοποίηση διαιτητών με ειδικές γνώσεις.

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο υποδοχής υποθέσεων διαιτησίας, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης καθώς και μια διαδικασία επίλυσης φιλική και εύκολα κατανοητή από τους ενδιαφερόμενους. Τέλος θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ταχύτατη και χωρίς καθυστερήσεις επίλυση διαφορών και να δημιουργήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη ως προς την ύπαρξη αμεροληψίας, δίκαιης κρίσης και υψηλού επιπέδου γνώσης.

Το μοντέλο αυτό βέβαια μπορούμε να το επεκτείνουμε ακόμη και στην επίλυση μικρών διαφορών (π.χ. μέχρι 2.500 ευρώ), ώστε να προστατεύονται οι πολίτες στις τρέχουσες συναλλαγές τους με μικρό κόστος. Όλα τα ανωτέρω θα επηρεάσουν και  θα βελτιώσουν αναπόφευκτα τον βασικό πυλώνα δικαιοσύνης στη χώρα μας, ήτοι τα δικαστήρια, αφαιρώντας έναν τεράστιο όγκο υποθέσεων, που για λόγους πρακτικούς δεν μπορούν σήμερα να διεκπεραιώσουν. Είναι καιρός  να αρχίσουμε να στρεφόμαστε στις καλύτερες πρακτικές άλλων χωρών και να τις προσαρμόσουμε στην δική μας πραγματικότητα. Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να ψάχνουμε το “γιατί όχι” και να βρίσκουμε λόγους να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο capital.gr