Edited by Martha Papasotiriou

Real Estate – The new decision of the Tax Administration opens the way for the suspension of VAT in relation to the unsold real estate

The new tax law vote in late 2019, included new provisions in relation to VAT Code as concerns real estate.

In this regard, according to the new provisions, the VAT that was imposed on sale of real estate (the construction license of which is from 01.01.2006) is suspended until 31.12.2022 and instead of VAT (24%), transfer tax (3%) will be imposed.

In conformity with the above provision, the Tax Administration has issued a decision, which sets out the specific procedure for the suspension. The decision regulated the procedure as well as the documents that need to be submitted with the tax authorities in order for the suspension to be granted. In this regard, a list should be submitted to the tax authorities with the unsold real estate property, the percentage of each property corresponding to the plot of land the total amount of input VAT as well as the VAT corresponding to each property.

The new provisions is expected to give a boost to the Greek market and attract foreign investments.

Below you may find the full article in Greek

Της Μάρθας Παπασωτηρίου

Ο καινούργιος φορολογικός νόμος, στις διατάξεις που αφορούν στις αλλαγές στον Κώδικα περί ΦΠΑ, περιέλαβε μία πολύ σημαντική διάταξη για την αναστολή Φ.Π.Α. στη μεταβίβαση ακινήτων (σύμφωνα με τα άρθρα 6, 30, 33, 36 και 38 Κώδικα περί ΦΠΑ), η οποία αναμενόταν προκειμένου να δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων.

Το ίδιο τονίστηκε και στην αιτιολογική έκθεση, σύμφωνα με την οποία, με την νέα διάταξη του άρθρου 39 περί αναστολής ΦΠΑ στη μεταβίβαση νεόδμητων ακινήτων, σε συνδυασμό και με λοιπά μέτρα όπως μείωση ΕΝΦΙΑ, αναστολή φόρου υπεραξίας κ.λπ. επιχειρείται να δοθεί κίνητρο για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και των συναφών κλάδων, λαμβάνοντας υπόψη ότι, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η αγορά αυτή επλήγη ουσιαστικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν αδιάθετα ακίνητα προς πώληση.

Πώς χορηγείται η αναστολή

Σύμφωνα λοιπόν με τις εν λόγω διατάξεις, η αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ παρέχεται μέχρι τις 31.12.2022 με ταυτόχρονη επιβολή φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο σύνολο των αδιαθέτων ακινήτων των υποκειμένων στον φόρο με άδεια από 01.01.2006 και εφεξής. Η αναστολή χορηγείται με αίτηση που υποβάλλεται από τους υποκειμένους στο φόρο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου για τις ήδη εκδοθείσες άδειες, ενώ για άδειες που εκδίδονται από την έναρξη ισχύος των διατάξεων αυτών και έπειτα εφαρμόζεται εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας.

Φόρος εισροών

Για τα ακίνητα της άνω περίπτωσης, το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών θα ανασταλεί καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αναστολής του Φ.Π.Α., ενώ ο εκπεσθείς, πριν την έναρξη της αναστολής φόρος, θα διακανονίζεται κατά το χρόνο της παράδοσης του κάθε ακινήτου και θα καταβάλλεται με έκτακτη δήλωση πριν την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής ή δωρεάς.

Αντιπαροχή

Αναφορικά με τις περιπτώσεις αντιπαροχής, η εργολαβία του υποκειμένου στον φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση προς τον οικοπεδούχο, δεν θα υπάγεται στον φόρο όταν ο υποκείμενος κατασκευαστής έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του φόρου.

Τι προβλέπει η απόφαση της ΑΑΔΕ

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η ΑΑΔΕ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. Α.1012/2020 απόφαση, η οποία ορίζει τη διαδικασία αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ στα ακίνητα που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για τη χορήγηση της αναστολής. Με την απόφαση ρυθμίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν προκειμένου να χορηγηθεί η αναστολή. Απαραίτητη είναι η λίστα με τα αδιάθετα ακίνητα του υποκειμένου ανά οικοδομική άδεια, με το ποσοστό σε χιλιοστά επί του οικοπέδου που αντιστοιχεί σε κάθε ακίνητο, το σύνολο του φόρου των εισροών ανά οικοδομή και τον φόρο που αντιστοιχεί σε κάθε ιδιοκτησία προς διακανονισμό.

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν το μέτρο θα αποδώσει καρπούς, δεδομένου και του μεγάλου όγκου αδιάθετων ακινήτων στην αγορά, τα οποία προσδοκάται να διοχετευθούν και σε εγχώριους και σε αλλοδαπούς επενδυτές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο capital.gr