Act 4722/2020: The main labour provisions

By Sofia Kokkinara

Law 4722/2020 has been published (Gov. Gazette 177/Α’/15.09.2020), which ratifies the Legislative Content Acts from 10.08.20120 and 22.08.2020 and, amongst other urgent issues, includes other provisions for dealing with the consequences of the COVID-19 pandemic. More specifically, there are provisions regarding suspension of employment contracts, Christmas bonus, replenishment of the employee’s absence from work due to the employee’s restriction at home, special parental leave for children suffering from COVID-19, duration of the mechanism “SYN-ERGASIA”, etc.

Read the full article below (content in Greek)

 

Νόμος 4722/2020 & Νέες εργασιακές διατάξεις. Oι βασικότερες προβλέψεις

Της Σοφίας Κοκκιναρά

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος Ν. 4722/2020 (ΦΕΚ 177/Α’/15.09.2020), ο οποίος κυρώνει τις από 10.08.2020 και 22.08.2020 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και μεταξύ άλλων επείγοντων ζητημάτων περιέχει και άλλες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Ειδικότερα:

  1. Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται σημαντικά για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 και ένταξη εργαζομένων στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (άρθρα 1 και 2 Μέρους Α’)
  • Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και 10.08.2020, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2020.

 

  1. Αναπλήρωση χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του, λόγω περιορισμού του εργαζομένου κατ’ οίκον προς τον σκοπό της αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 (άρθρο 15 Μέρους Β’)
  • Παρέχεται η δυνατότητα σε εργοδότη που απασχολεί εργαζόμενο, ο οποίος τίθεται σε περιορισμό επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού,
    να καθορίσει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτό θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, οπότε καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών αυτού, ή να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.
  • Ο ως άνω χρόνος αναπλήρωσης δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά το χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.
  • Επιβάλλεται στον εργοδότη η υποχρέωση να καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.
  • Το παρόν τίθεται σε ισχύ από 01η.09.2020.

 

  1. Άδεια των γονέων λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορωνοϊό COVID-19 (άρθρο 16 Μέρους Β’)
  • Οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να κάνουν, επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, χρήση ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για δεκατέσσερις (14) ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου.
  • Καταβάλλονται, κατά τη διάρκεια της ανωτέρω άδειας στους ως άνω εργαζόμενους αποδοχές κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό.
  • Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο «ΕΡΓΑΝΗ» όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της ως άνω άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής.

 

  1. Χρονική διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (άρθρο 18 Μέρους Β’)
  • Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως 31.12.2020 (αντί της 15.10.2020) για όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες που, υπό τις ειδικότερες προϋποθέσεις, εντάσσονται σε αυτόν.

 

  1. Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται σημαντικά για το μήνα Οκτώβριο 2020 (άρθρο 19 Μέρους Β’)
  • Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και 15.09.2020, για το μήνα Οκτώβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2020.
  • Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του 13ου άρθρου της από 14.03.2020 ΠΝΠ, κατ’ αναλογία των ημερών αναστολής των συμβάσεων εργασίας με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες. Σε αυτούς παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.
  • Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, κατ’ αναλογία του χρονικού διαστήματος αναστολής, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων, οι οποίες είχαν τεθεί σε αναστολή πριν από τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους, δύνανται να τίθενται εκ νέου σε αναστολή και πάντως όχι πέραν της 31ης.10.2020.
  • Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, για όσο χρόνο κάνουν χρήση των ανωτέρω μέτρων και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31η.10.2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της αυτή είναι άκυρη.
  • Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που κάνουν χρήση των ανωτέρω μέτρων υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

 

  1. Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εργαζομένους που τίθενται σε αναστολή (άρθρο 21 Μέρους Β’)
  • Σε περίπτωση που ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζόμενου-αιτούντα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή, για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, κατά το άρθρο 8 περ. ε της από 22.08.2020 ΠΝΠ, ο ανωτέρω εργαζόμενος είναι δικαιούχος αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 03.2020 ΠΝΠ.
  • Η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών κατά τις οποίες η σύμβαση εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων τελεί σε αναστολή με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες και ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534,00) ευρώ. Για τις ημέρες που η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού των ανωτέρω εργαζομένων. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η προβλεπόμενη στο υποκεφάλαιο Α1 της υπ’ αρ. 17788/346/2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 1779).
  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω αναστολών συμβάσεων εργασίας των άρθρων 32, 34 και 37 Ν. 4690/2020, του άρθρου 8 της από 22.08.2200 ΠΝΠ, των άρθρων 123 και 124 Ν. 4714/2020, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, κατόπιν σχετικού αιτήματος του e-ΕΦΚΑ, καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

  1. Τρόπος καταβολής επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020 (άρθρο 22 Μέρους Β’)
  • Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων κατά τον χρόνο που ορίζεται στην υπ’ αριθμ. 19040/07.12.1981 ΚΥΑ.
  • Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 01η.05.2020 έως την 31.12.20120, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του, το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της.
  • Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

 

  1. Παράταση ισχύος ρύθμισης για ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης (άρθρο 23 Μέρους Β’)
  • Σύμφωνα με το άρθρο 15 της από 14.03.2020 ΠΝΠ «επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους, δύνανται να τους απασχολήσουν υπερωριακά χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η έκδοση της οποίας απαιτεί γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 ν.δ. 264/1973 (Α΄ 342).».
  • Η υπερωριακή απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα ημερήσια και εβδομαδιαία όρια εργασίας που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις.
  • Η ισχύς του ως άνω μέτρου παρατείνεται μέχρι 31.12.2020.

 

  1. Εκκίνηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου (άρθρο 24 Μέρους Β’)
  • Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθήμερου του μηνός Μαρτίου 2021.

 

  1. Παράταση της θητείας των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών (άρθρο 25 Μέρους Β’)
  • Παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών έως 31.12.2020.