Ultimate Beneficial Owner Register: Risk & Opportunities

Article edited by Martha Papasotiriou

Anti Money Laundering Directive (AMLD) is a set of regulatory requirements issued by the European Union (EU) containing rules to combat money laundering and terrorist financing by EU member states. In this content, law 4557/2018 introduced the establishment of the ultimate beneficial owner register that puts an end to the unanimity of shareholders.

According to the law, all companies and legal entities having their registered office in Greece or carrying out business activity taxed in Greece, regardless of their registered office or any tax exemptions provided under specific provisions, are required to report information regarding their ultimate beneficial owners to the central register. The register is held in the General Secretariat of Information Systems (GSIS).

However, it is also worth noting that as in all similar cases, the disclosure of the data should be treated very carefully, with the necessary security and in compliance with the GDPR obligations.

Below you may find the full article in Greek

Άρθρο της Μάρθας Παπασωτηρίου

Στα πλαίσια της προσπάθειας, που γίνεται διεθνώς εδώ και χρόνια για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και των αντίστοιχων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν εκδοθεί προς τον σκοπό αυτό, ψηφίστηκε ο νόμος 4557/2018, ο οποίος – μεταξύ άλλων – εισήγαγε τη δημιουργία Ειδικού, αλλά και Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων, που θέτει τέλος στην ανωνυμία των μετόχων των εταιρειών.

Λεπτομερή στοιχεία

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο νόμο, ο  εκπρόσωπος κάθε νομικού προσώπου, που εδρεύει στην Ελλάδα ή ασκεί δραστηριότητα, η οποία φορολογείται στη χώρα μας, υποχρεούται να τηρεί σε Ειδικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων λεπτομερή στοιχεία για τους πραγματικούς δικαιούχους-ιδιοκτήτες του. Το Ειδικό αυτό Μητρώο καταχωρίζεται στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, το οποίο τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

450.000 εταιρείες

Ο τρόπος, με τον οποίο είναι δομημένο το μητρώο, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις συμμετοχές φυσικών προσώπων σε περισσότερες εταιρείες, με σκοπό τη διερεύνηση του ποιος κατέχει ποσοστό δικαιωμάτων 25% και άνω, και άρα ασκεί έλεγχο. Το πλήθος των εταιρειών αυτών ανέρχεται σε 450.000 περίπου.

Ποιοι έχουν πρόσβαση

Πρόσβαση στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων έχουν η Αρχή και οι αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες στον τομέα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, των βασικών αδικημάτων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας χωρίς κανένα περιορισμό, καθώς και οι αρμόδιες αρχές και τα υπόχρεα πρόσωπα αποκλειστικά στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων δέουσας επιμέλειας.

Πληροφόρηση στα ελάχιστα στοιχεία

Πληροφόρηση ως προς τα ελάχιστα στοιχεία του Μητρώου μπορεί να έχει κάθε πρόσωπο ή οργανισμός, που αποδεικνύει ειδικό έννομο συμφέρον και υποβάλλει σχετικό αίτημα, πλήρως τεκμηριωμένο, στον Κεντρικό Συντονιστικό Φορέα.

Οι προθεσμίες

Η υποχρέωση καταχώρησης των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων στο σχετικό Μητρώο για την πλειονότητα των εταιρικών μορφωμάτων (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ)  εκτείνεται στο χρονικό διάστημα από 14.10.2019 έως 29.11.2019.

Η υποχρέωση για φορολογικούς αντιπροσώπους και αλλοδαπές εταιρείες

Είναι αξιοσημείωτο ότι, στην υποχρέωση τήρησης του Ειδικού Μητρώου πραγματικών δικαιούχων, εμπίπτουν οι Φορολογικοί Αντιπρόσωποι και οι υπόλοιπες αλλοδαπές εταιρείες, που έχουν λάβει ΑΦΜ για την απόδοση φόρων (π.χ. ασφαλιστικές εισφορές).  Κατά τη γνώμη μας και αναφορικά με αυτές τις κατηγορίες εταιρειών είναι μία υποχρέωση η οποία δεν συνάδει με το σκοπό, για τον οποίο αυτές οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ο οποίος είναι περιορισμένος και συνδέεται μόνο με την απόδοση συγκεκριμένων φόρων (π.χ. ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές).

Το τεχνολογικό ρίσκο

Αναφορικά με την έναρξη της καινούργιας εφαρμογής για το μητρώο των πραγματικών δικαιούχων, επισημάνθηκε από τους συναρμόδιους Υπουργούς ότι η τεχνολογία πρέπει να τίθεται στην υπηρεσία της νομιμότητας και της διαφάνειας. Και αυτόν ακριβώς το σκοπό προσδοκάται ότι θα εξυπηρετήσει το εν λόγω Μητρώο. Ο αντίλογος σε αυτό βέβαια είναι ότι η νομιμότητα και η διαφάνεια, στην οποία κινούνται πολλές εταιρείες, που απλά θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία των μετόχων τους, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της τεχνολογίας, η οποία εν προκειμένω αποτυπώνεται στην αποκάλυψη των τελικών δικαιούχων μέσω μίας πλατφόρμας.

Προσοχή στη δημοσιοποίηση στοιχείων

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις δημιουργίας αντίστοιχων πλατφορμών (βλ. Πόθεν Έσχες), η δημοσιοποίηση των στοιχείων των τελικών δικαιούχων φυσικών προσώπων, συνδυαστικά με τις διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πολύ προσεκτικά και με την απαραίτητη ασφάλεια και στο πλαίσιο της δέουσας επιμέλειας από τους αρμόδιους φορείς.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο capital.gr