A recent Joint Ministerial Decision defines the cases in which an employee is entitled to telework for health reasons and sets out the relevant procedural details as well as the employer’s obligations.
Read the full article in Greek below
Παροχή τηλεργασίας για λόγους υγείας μετά από αίτηση του εργαζομένου
Του Δημήτρη Χαρίση
Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 105583/09.11.2022, ΦΕΚ Β’ 5747), η ισχύς της οποίας εκκινεί από 01/01/2023, καθορίζονται: α) οι παθήσεις, τα νοσήματα ή οι αναπηρίες που δικαιολογούν την παροχή τηλεργασίας εκ μέρους του εργαζόμενου, κατ’ όπιν σχετικής αιτήσεώς του, καθώς και β) τα δικαιολογητικά, οι αρμόδιοι φορείς και η διαδικασία για την τεκμηρίωση του κινδύνου της υγείας του ενδιαφερόμενου εργαζομένου.
Ειδικότερα, αίτηση για την παροχή τηλεργασίας για λόγους υγείας δικαιούνται να υποβάλλουν εργαζόμενοι που υπάγονται σε με μία από τις συνολικά τριάντα (30) περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 της ΚΥΑ (ενδεικτικά αναπηρία άνω του 50%, μυοσκελετικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια κοκ).
Η αίτηση υποβάλλεται στον εργοδότη με κάθε πρόσφορο μέσο, συνοδεύεται δε απαραιτήτως από Γνωμάτευση αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας, η οποία αποφαίνεται σχετικά α) με την ύπαρξη μίας εκ των περιπτώσεων του άρθρου 2, β) τη χρονική διάρκεια της τηλεργασίας, η οποία δεν δύναται να ξεπερνά τους τρεις (3) μήνες και γ) την ανάγκη επανεξέτασης του εργαζόμενου για την τυχόν παράταση της τηλεργασίας.
Ο εργοδότης υποχρεούται να απαντήσει στην αίτηση του εργαζόμενου το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός δέκα (10) ημερών από την παραλαβή της, ειδάλλως η αίτηση τεκμαίρεται ότι έχει γίνει αποδεκτή. Παράλληλα, ορίζεται ότι απόρριψη της αίτησης εκ μέρους του εργοδότη, θα πρέπει να αιτιολογείται ειδικώς. Τέλος, αρμόδια για την επίλυση τυχόν διαφωνιών ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο, ορίζεται η Επιθεώρηση Εργασίας.
Διάβασε το ΦΕΚ εδώ