With the Press Release of the Ministry of Labour dated 13.07.2020, it was announced that the passing of a bill is expected in the coming days which, among other things, will determine a scheme of 10 statutory provisions regarding the institutional and legal framework of telework. The main guiding principles of the new framework are:
- Teleworking is provided by agreement between the employer and the employee. Exceptionally, for reasons of public health or in case of a health risk of the employee, a system of teleworking can be imposed unilaterally.
- Telework can be provided in full or part-time employment, independently or in combination with employment at the employer’s premises.
- Within eight (8) days from the commencement of the telework, the employer is obliged to notify in writing to the employee all the information related to the execution of the work.
- Full respect for employment relationships.
- Compliance with working hours by the employer.
- Respect for the privacy of the teleworker.
- Prohibition of the use of a camera for the control of the employee.
- The employer is responsible for the protection of the health and occupational safety of the teleworker.
- Covering the cost of equipment and its maintenance by the employer.
- Notification to ERGANI of teleworking hours.
- Establishment of an independent Telework Control Department in the Labour Disputes Committee.
Below you may find the post in Greek
Το νέο θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την τηλεργασία
Η τηλεργασία έχει ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη ως Παράρτημα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2006 – 2007, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της, ενώ ρυθμίσθηκε νομοθετικά με το άρθρο 5 του Ν. 3846/2010. Περαιτέρω, ο θεσμός της τηλεργασίας αναδείχτηκε την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 και ρυθμίστηκε ειδικά στο άρθρο 4 παρ. 2 της ΠΝΠ (ΦΕΚ 55/Α’/11.3.2020), όπως κυρώθηκε με το Ν. 4682/2020.
Με το από 13.07.2020 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανακοινώθηκε ότι αναμένεται τις επόμενες ημέρες η ψήφιση νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων θα καθορίζει με δέσμη 10 διατάξεων το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της τηλεργασίας. Οι βασικότερες κατευθυντήριες αρχές του νέου πλαισίου ενδεικτικά αποτελούν:
- Η τηλεργασία παρέχεται με συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου κατά την πρόσληψη ή με μεταγενέστερη συμφωνία. Κατ’ εξαίρεση για λόγους δηµόσιας υγείας ή σε περίπτωση κινδύνου υγείας του εργαζοµένου, ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του εργαζοµένου για τηλεργασία, εκτός κι αν αδυνατεί για σπουδαίο και σοβαρό κατ’ αντικειµενική κρίση λόγο, τον οποίο οφείλει να εκθέσει εγγράφως προς τον εργαζόµενο. Σε περίπτωση κινδύνου δηµόσιας υγείας, ο εργαζόµενος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του εργοδότη για τηλεργασία, εκτός κι αν αδυνατεί να το πράξει για σπουδαίο και σοβαρό κατ’ αντικειµενική κρίση λόγο, τον οποίο οφείλει να εκθέσει εγγράφως προς τον εργοδότη.
- Η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περί τροπής απασχόληση, αυτοτελώς ή και σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
- Εντός οκτώ (8) ημερών από την έναρξη της τηλεργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει εγγράφως προς τον εργαζόµενο το σύνολο των πληροφοριών που αναφέρονται στην εκτέλεση της εργασίας. Όσα στοιχεία δεν αφορούν προσωπικώς στον εργαζόμενο μπορούν να του γνωστοποιηθούν και μέσω κοινοποίησης σχετικής επιχειρησιακής πολιτικής, εφαρμοστέας στο σύνολο των τηλεργαζομένων της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.
- Ο πλήρης σεβασμός των εργασιακών σχέσεων. Με την επιφύλαξη των διαφοροποιήσεων που οφείλονται στη φύση της τηλεργασίας, οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους συγκρίσιμους εργαζομένους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης ή εκμετάλλευση.
- Τήρηση ωραρίου εργασίας από τον εργοδότη όπως και τυχόν χρονικά όρια τηλε-ετοιμότητας και προθεσμίες ανταπόκρισης, τα οποία πρέπει να προσδιορίζονται εγγράφως.
- Σεβασμός της ιδιωτικής ζωής του τηλεργαζομένου.
- Απαγόρευση της χρήσης κάμερας για τον έλεγχο του εργαζομένου. Σύστημα ελέγχου τηλεργασίας σύμφωνο με την νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, να επιβάλλεται από τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και να περιορίζεται στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου σκοπού. Ο εργοδότης οφείλει να γνωστοποιεί εγγράφως στον εργαζόµενο «οποιουσδήποτε περιορισµούς στη χρήση του εξοπλισµού ή εργαλείων πληροφορικής, όπως το Διαδίκτυο, και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους».
- Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την προστασία της υγείας και της επαγγελματικής ασφάλειας του τηλεργαζομένου, σύμφωνα τις ισχύουσες διατάξεις. Ο εργοδότης πληροφορεί τον τηλεργαζόμενο για την πολιτική της επιχείρησης όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, η οποία περιλαμβάνει ιδίως τις προδιαγραφές του χώρου τηλεργασίας, κανόνες χρήσης οθονών οπτικής απεικόνισης, διαλείμματα και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο.
- Κάλυψη του κόστους εξοπλισμού και συντήρησής του από εργοδότη. Πρέπει να προσδιορίζεται εγγράφως ο αναγκαίος εξοπλισμός για την τηλεργασία, ο τρόπος αποκατάστασης των βλαβών του εξοπλισμού που ανήκει στον εργαζόμενο και ο τρόπος υπολογισμού του πρόσθετου μηνιαίου κόστους. Στην περίπτωση δε που ο εργοδότης δεν προμηθεύσει τον εξοπλισμό στον τηλεργαζόμενο ή δεν καλύψει το κόστος χρήσης αυτού και σε κάθε περίπτωση το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών, είναι ανίσχυρη η συμφωνία περί τηλεργασίας και η εργασία παρέχεται στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
- Δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ ωραρίου τηλεργασίας και αναλογίας τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
- Οι εκπρόσωποι των εργαζοµένωνπληροφορούνται και γνωµοδοτούν για την εισαγωγή της τηλεργασίας (µετατροπή εργασίας σε τηλεργασία, δικαίωµα στην αποσύνδεση κ.ά.).
- Ίδρυση αυτοτελούς Τμήµατος Ελέγχου Τηλεργασίας στο Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την διενέργεια ελέγχων για τη διαπίστωση της τήρησης των όρων της συμφωνίας για τηλεργασία και των μέτρων για την ασφάλεια και υγεία του τηλεργαζόμενου.