Edited by Simeon Kretsis
This Flash News comments on the recent decision of the Hellenic Data Protection Authority which imposes, on the one hand, a fine amounting to 3.000 euros for infringement by the controller of the right of access and on the other, a fine amounting to 5.000 euros for non-compliance of the controller with its mandate. In its decision the Hellenic Data Protection Authority highlighted the principle of accountability and the lack of adequate justification for the refusal of the controller to satisfy the right of access. Moreover, it imposed the relevant fines for infringement of the GDPR without taking into account the size of the company.
Below you may find the full article in Greek
Tου Συμεών Κρέτση
Πρόστιμο σε Υπεύθυνο Επεξεργασίας για άρνηση πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα και μη συμμόρφωση με εντολή της ΑΠΔΠΧ
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) επέβαλε πρόστιμο 3.000 Ευρώ σε Υπεύθυνο Επεξεργασίας, διότι αρνήθηκε να ικανοποιήσει αίτημα πρόσβασης φυσικού προσώπου σε προσωπικά δεδομένα, καθώς και πρόστιμο 5.000 ευρώ στον ίδιο Υπεύθυνο Επεξεργασίας για μη συμμόρφωση με εντολή της.
Βασικά σημεία της νέας απόφασης:
Η Αρχή παρέμεινε συνεπής στην προσέγγιση που υιοθέτησε στις δύο πρόσφατες αποφάσεις της για μη ικανοποίηση δικαιώματος πρόσβασης, σχετικά με το περιεχόμενο του δικαιώματος πρόσβασης και τον τρόπο διαχείρισης των σχετικών αιτημάτων, τονίζοντας επιπλέον τα εξής:
- Η Αρχή της λογοδοσίας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ρυθμιστικού πλαισίου προστασίας δεδομένων. Ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας υποχρεούται όχι μόνο να συμμορφώνεται με τις οικείες κανονιστικές διατάξεις, αλλά και να είναι σε θέση να αποδεικνύει τη συμμόρφωση του με αυτές. Ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας οφείλει να ελέγχει και να τεκμηριώνει τη νομιμότητα κάθε επεξεργασίας που διενεργεί σύμφωνα με τις νομικές βάσεις που του παρέχει ο Γενικός Κανονισμός και το εθνικό δίκαιο προστασίας δεδομένων.
- Η άρνηση ικανοποίησης δικαιώματος πρόσβασης προκειμένου να είναι σύννομη, θα πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη. Ειδικότερα στις περιπτώσεις που για την ικανοποίηση αιτήματος πρόσβασης φυσικού προσώπου, ενέχονται και δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τρίτων, επιβάλλεται στοιχειοθετημένη στάθμιση. Το δικαίωμα πρόσβασης μπορεί να περιορισθεί και, συνεπώς, να απαγορευθεί, μόνο εάν επηρεάζονται δυσμενώς τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τρίτων. Ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας, στο πλαίσιο της αρχής της λογοδοσίας, οφείλει να διενεργήσει τη σχετική αξιολόγηση και να εξετάσει, εάν τίθεται ζήτημα δυσμενούς επίδρασης στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των τρίτων, προκειμένου αιτιολογημένα να μην ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης.
Η τελευταία απόφαση της ΑΠΔΠΧ και το πρόστιμο που επιβλήθηκε οδηγεί σε δυο σημαντικά συμπεράσματα: (1) εφόσον υπάρχει παραβίαση του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου, η Αρχή δεν λαμβάνει υπόψη της το μέγεθος της επιχείρησης και δεν επιφυλάσσει ευνοϊκή μεταχείριση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες ενδέχεται ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις κάθε περίπτωσης να βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικά πρόστιμα. (2) Η Αρχή αξιοποιεί όλα τα εργαλεία συμμόρφωσης και επιβολής που της παρέχει τόσο ο Γενικός Κανονισμός, όσο και το εθνικό πλαίσιο προστασίας δεδομένων, καθώς με τη νέα απόφαση επέβαλε πρόστιμο για μη συμμόρφωση με εντολή της.
Αν ληφθούν υπόψη και τα πρόστιμα που επέβαλε η Αρχή σε πρόσφατες αποφάσεις της για μη ικανοποίηση δικαιώματος πρόσβασης, διαμορφώνεται πάγια θέση της Αρχής ότι όλοι όσοι επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, τυπικές και ουσιαστικές και η μη συμμόρφωση με αυτές, ενέχει σοβαρό κίνδυνο επιβολής κυρώσεων.