Data Act: New Legislative Proposal for Data sharing in the EU

By Nicholas Zelios & Iro Katrachoura 

Data Act: The European Commission has published the first draft of its new Data Act, which is a proposal for a regulation to establish a harmonized framework for data sharing in the European Union.

Below you may the article in Greek

 

Data Act: Δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση Κανονισμού για την εναρμόνιση των κανόνων πρόσβασης και χρήσης των δεδομένων

Του Νικόλα Ζέλιου & της Ηρούς Κατραχούρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 23 Φεβρουαρίου 2022, το προσχέδιο του νέου Κανονισμού (“Data Act-Draft”), για τη δίκαιη πρόσβαση και χρήση των δεδομένων, ο οποίος  αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς δεδομένων και στην προσφορά νέων ευκαιριών για καινοτομία, η οποία βασίζεται στα δεδομένα και στην προσβασιμότητα αυτών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη πιο σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δεδομένα», η οποία αποτελεί συνέχεια του Κανονισμού για τη Διακυβέρνηση των Δεδομένων (Data Governance Act), στόχος του οποίου είναι να διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τομέων και κρατών μελών.

Η νέα πράξη για τα δεδομένα (“Data Act”) αναμένεται να ενισχύσει την ψηφιακή δικαιοσύνη, παρέχοντας στα άτομα μεγαλύτερο έλεγχο σε όλα – και όχι μόνο στα προσωπικά – δεδομένα τους.

Τα σημαντικότερα σημεία της πρότασης του νέου Κανονισμού είναι τα ακόλουθα:

  • Μέτρα που θα επιτρέπουν την παροχή πρόσβασης στους χρήστες συνδεδεμένων συσκευών στα δεδομένα που παράγουν οι ίδιοι και την παροχή δυνατότητας να τα μοιράζονται με τρίτους για τη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών που βασίζονται σε δεδομένα.
  • Νέα μέτρα για την εξισορρόπηση της διαπραγματευτικής ισχύος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την παροχή προστασίας από αθέμιτους και καταχρηστικούς συμβατικούς όρους στις συμβάσεις κοινής χρήσης δεδομένων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει πρότυπους συμβατικούς όρους για να βοηθήσει τις εταιρείες στη διαπραγμάτευση για τη δίκαιη ανταλλαγή δεδομένων.
  • Διατάξεις για την πρόσβαση σε δεδομένα του ιδιωτικού τομέα από φορείς του δημόσιου τομέα όπου αυτό είναι απαραίτητο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πυρκαγιές ή πλημμύρες.
  • Νέοι κανόνες που θα επιτρέπουν στους χρήστες την αλλαγή παρόχου υπηρεσιών cloud και θα θεσπίζουν διασφαλίσεις κατά της παράνομης διαβίβασης δεδομένων.
  • Θέσπιση προστασίας για μη προσωπικά δεδομένα έναντι της παράνομης μεταφοράς δεδομένων και της πρόσβασης σε αυτά από κυβερνήσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις βάσεις δεδομένων IoT (Διαδικτύου των Πραγμάτων), οι οποίες δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετη νομική προστασία, επιτρέποντας έτσι την ευκολότερη χρήση των δεδομένων που παράγονται από συσκευές IoT.

Ο νέος κανονισμός, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ψηφιακής οικονομίας, έχει ως στόχο θέσει τα θεμέλια για την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς δεδομένων και να προωθήσει μια δικαιότερη ανταλλαγή τους θέτοντας ένα εναρμονισμένο πλαίσιο που προσδιορίζει ποιος, εκτός από τους κατασκευαστές ή άλλους κατόχους δεδομένων, θα έχει δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που παράγονται και υπό ποιες προϋποθέσεις.