Από το πρωί παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο κατόπιν της απόφασης των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρώπη μετά τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στις 23 Ιουνίου 2016.
Όλοι αναρωτιούνται τι συνέπειες θα έχει η απόφαση του Brexit και πόσο θα επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία των οικονομιών της Ευρώπης.
Εκτός από τις προφανείς συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών, υπάρχουν και οι φορολογικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Πολλές επιχειρήσεις είτε έχουν την καταστατική τους έδρα στην Αγγλία, είτε έχουν ιδρύσει υποκαταστήματα ή θυγατρικές εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, πολλές εταιρείες – λόγω του ασταθούς οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα – είχαν πρόσφατα μεταφέρει την καταστατική τους έδρα στην Αγγλία.
Ένα από τα πλεονεκτήματα, που προσφέρει η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά με τη φορολόγηση των μερισμάτων, που λαμβάνει μητρική από θυγατρική εταιρεία που είναι εγκατεστημένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου μερισμάτων, σύμφωνα με την Οδηγία Μητρικής-Θυγατρικής (Parent Subsidiary Directive). Σύμφωνα με την εν λόγω Οδηγία, και εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, απαλλάσσεται από παρακράτηση φόρου η διανομή μερίσματος από θυγατρική σε μητρική. Όπως γίνεται αντιληπτό, με την αποχώρηση της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το εν λόγω φορολογικό πλεονέκτημα παύει να ισχύει για χιλιάδες επιχειρήσεις με καταστατική έδρα την Αγγλία και θυγατρικές εντός άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι οι όμιλοι επιχειρήσεων θα πρέπει να προβούν σε επαναπροσδιορισμό της εταιρικής τους δομής, προκειμένου να τύχουν της ευνοϊκής μεταχείρισης των ευεργετημάτων της ευρωπαϊκής φορολογικής νομοθεσίας.
Το ίδιο ισχύει και για τους τόκους και τα δικαιώματα μεταξύ μητρικών θυγατρικών και γενικά συνδεδεμένων επιχειρήσεων, που έχουν την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Οδηγία Interest-Royalty. Οι τόκοι και τα δικαιώματα μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου.
Σε αυτά τα πλαίσια, επίσης, οι πολυεθνικοί όμιλοι, οι οποίοι είχαν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν την Αγγλία για την ίδρυση ενδιάμεσων holding εταιρειών, θα πρέπει να επανεξετάσουν τις φορολογικές συνέπειες που δημιουργούνται από την αποχώρηση της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, ένα από τα θέματα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι η κατάργηση της εφαρμογής της Οδηγίας του ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι την ψήφιση της αποχώρησης της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συναλλαγές με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπονταν από τους κοινοτικούς κανόνες περί ΦΠΑ, που ρυθμίζονταν στον τόπο φορολόγησης των συναλλαγών. Επίσης, σε περίπτωση που μία επιχείρηση εγκατεστημένη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλει να διενεργήσει πωλήσεις/εξαγωγές στο και από το εσωτερικό της Ελλάδας, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία όπως έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, απαιτείται μόνο η λήψη ΑΦΜ (το οποίο λαμβάνεται ηλεκτρονικά από την χώρα εγκατάστασης) και όχι απαραίτητα ο ορισμός φορολογικού εκπροσώπου. Δεν ισχύει το ίδιο και για τις μη κοινοτικές χώρες, όπως θα είναι στο εξής και η Αγγλία, για τις οποίες απαιτείται ο διορισμός φορολογικού αντιπροσώπου, διαδικασία, η οποία έχει αυξημένες διατυπώσεις σε σχέση με τη διαδικασία λήψης ΑΦΜ για τους κοινοτικούς.
Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο της διακίνησης των αγαθών, οι αποστολές αγαθών από την Αγγλία εντός της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα θεωρούνται πλέον εισαγωγές και όχι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και θα υπόκεινται σε δασμούς και ΦΠΑ εισαγωγής.
Σαν τελική επισήμανση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι γενικά η Αγγλία και κυρίως οι επιχειρήσεις με καταστατική έδρα εκεί, θα χάσουν τα φορολογικά προνόμια, που προσφέρει η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά και με την επιβολή φορολογικών μέτρων διακριτικής μεταχείρισης ενός Κράτους Μέλους.
Από την άλλη μεριά, θα έχει την ευχέρεια να διαμορφώσει τη δικιά της φορολογική πολιτική στοχευμένη στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.
Ειδικοί μελετητές επισημαίνουν ότι το ευρύ φάσμα των συνεπειών από το Brexit θα φανεί σε βάθος χρόνου αν και οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία των Ευρωπαϊκών χωρών θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές άμεσα. Απομένει να δούμε σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν οι συναλλαγές μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών μελών και της Αγγλίας και κατά πόσο θα καταφέρει η Αγγλία να παραμείνει ανταγωνιστική σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει πολλά φορολογικά προνόμια.