Article edited by Vicky Kafetzi
Under the provisions of the L.4611/2019, the termination of an employment contract by the employer is justified only for valid cause and after the payment of the relevant compensation. The reason for termination must relate to the employee’s capacity, behavior or be based on the occupational requirements of the business.
As of 19/6/2019, the employer is also obliged to enter the reason of the dismissal into the electronic platform ERGANI.
Below you may find the full article in Greek
Της Βίκυς Καφετζή
Με το άρθρο 48 του Ν.4611/2019, θεσπίζεται η υποχρεωτική έγγραφη αιτιολόγηση του εργοδότη, σε περίπτωση απολύσεως του εργαζόμενου, θέτοντας ζήτημα εγκυρότητας της καταγγελίας σύμβασης. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, δεδομένου ότι κατά την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που κυρώθηκε στην Ελλάδα με τον Ν.4359/2016, προβλέπονταν από τότε, η υποχρέωση ύπαρξης
α) βάσιμου λόγου απόλυσης (εγγράφως),
β) καταβολή της οφειλόμενης αποζημίωσης και
γ) δήλωση και ασφάλιση του εργαζόμενου,
ώστε να καθίσταται έγκυρη μία απόλυση (οπότε πλέον τέθηκε σε εφαρμογή).
Από τις 19/6/2019 με την αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, εναρμονίστηκε και το λειτουργικό μέρος της εφαρμογής του άρθρου, όπου πλέον υπάρχει υποχρέωση επιλογής της αιτίας απολύσεως κατά την υποβολή του εντύπου καταγγελίας. Δίνονται ως επιλογή οι τρεις κάτωθι λόγοι:
- Ικανότητα εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας
- Συμπεριφορά εργαζόμενου
- Λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης
Το βάρος απόδειξης των προϋποθέσεων, που θέτει και επιλέγει ο εργοδότης ως βάσιμο λόγο, το φέρει ο ίδιος σε περίπτωση αμφισβήτησης.
Επιπλέον, με το άρθρο 51 Ν.4611/2019, προστίθεται για τον ιδιωτικό τομέα, από 1/7/2019, η υποχρέωση καταβολής της οφειλόμενης αποζημίωσης και του τυχόν οφειλόμενου φόρου, μέσω παρόχων υπηρεσιών πληρωμών. Έως τώρα, υφίστανται εν μέρει η εν λόγω υποχρέωση, μόνο όμως για τις πληρωτέες αποδοχές των εργαζομένων και όχι τις αποζημιώσεις. Η διαδικασία έχει ως ακολούθως:
Τα χρήματα θα κατατίθενται από τους εργοδότες μέσω λογαριασμού πληρωμών και θα μεταφέρονται αντιστοίχως από τον οικείο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στους λογαριασμούς των δικαιούχων, που, στην περίπτωσή μας, είναι ο απολυμένος και το Δημόσιο.
Μένει να δούμε πώς δύναται να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη, αφού έως τώρα δεν έκανε καμία ενέργεια διαμοιρασμού ο πάροχος και η υποχρέωση πληρωμών του Δημοσίου και του απολυόμενου αντίστοιχα γινόταν αποκλειστικά με ενέργειες του εργοδότη μέσω λογαριασμού πληρωμών.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο capital.gr